setahun sudah

hari jadi atuk.

assalamualaikum sy sebagai cucu masih ingat bahawasanya tepat jam 6.55 ptg pada hari sabtu arwah atuk hembuskan nafas terakhirnya di kediamannya. anak-anak atuk semua ada disisi atuk, kami semua sedekah surah yassin sepanjang masa, tetapi ada cucu atuk yg tak dapat bersama kami kak long dan keluarga tetapi mereka dah bersama kami melawat atuk dihospital sebelum hari atuk meninggal dunia. arwah atuk seorang yang baik, beriman dan tidak kedekut,kadang-kadang dia selalu bagi cucunya duit , kadang bila atuk berbelanja atuk suka belanja makan. makanan kegemaran atuk ialah rojak mi,atuk selalu order air  pepsi,sarsi air yg bergas tapi atuk suka tambah air batu san air masak . atuk seorang yg rendah sama tinggi dangan kakak kot baju atuk saiz M, anak-anak atuk selalu jugak bagi hadiah kain pelekat, baju kemeja kepada atuk, hadiah yang baru bagi ni tak tahulah atuk sempat pakai ke tidak.mungkin dah sedekahkan kat orang kot. ermm, petang-petang atuk suka duduk kat tembok halaman rumah, jalan-jalan sapu-sapu siket,tengok orang lalu lalang.atuk suka tengok berita dan ceramah ugama, kalau astro atuk tengok chanel art yang chanel arab tu. atuk tak suka tengok drama bosan kot. ntahlah. makan pulak mesti nak ade sambal tumis, penah sekali akk masakan atuk sambal tumis untuk atuk, atuk yg ajar tau hihi.atuk pesan kene rajin masak kemas rumah, bila akk masak atuk suka makan lagi-lagi asam pedas ikan ape-apelah. kalau akk masak kuih contoh kuih cara dua kali akak masak, atuk cakap sedap lah jugak tapi ade tertawar siket mungkin kuih tu lembut kot.haa warna kegemaran atuk warna hijau, sekarang stor yang atuk suruh buat kat belakang rumah ni dah siap stor nikan bewarna hijau tingkap ni pun warna hijau ayah cakap atuk kan suka warna hijau tu yang khas untuk atuk tu, tapi sayang atuk tak sempat tengok stor yang ayah buat sendiri ni, dalam stor ni penuh dengan barang keperluan alatan memasak,dan macam-macam lah, barang atuk kan banyak so sesuai lah tempat ni dijadikan tempat simpan barang, nak guna senang cari. akk masih ingat hari selasa malam tu atuk mintak abg cik goreng kentang atuk makan sebab atuk memang suka kentang goreng, hari rabu pagi atuk tengok cerama pagi dan bersarapan, atuk pasang radio, time tu akk tengah basuh kasot tiba -tiba nenek macam jerit panggil nama kakak bila akk keluar ya allah atuk jatuh dan terkena serangan strok, time tu pulak abg dan adik tak ada,nasib baik dalam kocek nenek ade handphone ape lagi akk talepon lah mama, bila abg dah balik akk suruh dia panggil jiran sebelah mintak tolong naseb baik cepat datang ayah dan jiran hantar atuk masuk dalam rumah sambil tu tunggu ambulans datang kakak talefon semua anak -anak atuk dekat malam ke keesokannya kot semua keluarga dah datang time tu atuk dah masuk dalam wad, bila kiteorg salam atuk tangan atuk mcm mengiggil dan dia genggam tangan kiteorg erat sangat macam tak nak lepas. semua anak-anak atuk dah kumpul kat hospital sebab doktor kene buat ape tah kat atuk malam tu jugak atuk dihantar ke hospital Jb untuk cek kot-kot ade ape-ape terjadi kat kepala, tapi doktor cakap tak pape. time tu sampailah hari jumaat atuk koma dan tak sedarkan diri, bila kiteorang melawat dan sedekah surah yasin akk macam ternampak air mata atuk mengalir. hari sabtu petang atuk dibawa pulang doktor  dan nurse keluarkan pelahan-lahan mcm batang paip dari mulut atuk dan akhirnya atuk hembuskan nafas terakhir jam 6.55 petang pada hari sabtu. hari ahad pagi auk dimandikkan ,dikafankan , disembahyangkan dan pagi itu atuk dikebumikan. sebelum tu kami semua cium dahi atuk, akk cium dua kali. sekarang genap setahun atuk meninggal dunia. AL-FATIHA..
daripada cucunda atuk: kakak Nursyasya fizani binti m halizan. kami semua merinduimu atuk semoga atuk tenang disana. aminn

selamat hari lahir Shira Nordin

kami bergambar bersama di JPO
comelkan kami?? hihi
ni on the way jalan-jalan, dalam kereta saja-saja je snap. :)

syasya, shira dan mak uda. kelakarkan kita orang?

selamat hari lahir shira yang ke-19 !! semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki,semoga memperoleh pointer yg tinggi dalam test, semoga sihat selalu, semoga sabar dan tabah dalam menghadapi cabaran dan dugaan. belajar rajin-rajin ok, insyaallah kami doakan yang terbaik, tak payah stress stress relax aje ok. :) assalamualaikum.

kakak intan zulaikha

sya ucapkan HAPPY BIRTHDAY TO YOU, SELAMAT HARI LAHIR kepada kakak Intan Zulaikha bt bonasir sekarang kakak dah berumur 19 tahun, sekejap jekan kak?? hihi akk sekarang ,masih belajar kat metrik mungkin tak lama lagi habis, sya pulak dah form 5 tak lama lagi nak SPM, bukan mudah nak mencapai keputusan yang cemerlang seperti akk SPM 5A , alhamdulillah bersyukur,.alamak kakak sya tak dapat bagi hadiah kat akk laa, sory, hadiah yang akk bagi kat sya tu masih ada masih simpan, jam coklat tu dah habis bateri kot,dan baju sya dah tak muat sebab sya dah makin membesar, akk jangan risau sya still simpan hadiah yang akk bagi kat sya, sya harap hadiah yang sya bagi kat akk dulu pun akk simpan lagi. sekarang akk dah tak tinggal satu kampung dengan sya so susahlah sya nak datang rumah akk untuk bagi ape-ape ,rumah akk dah jauh dari rumah sya, sya sebenarnya teringin juga nak keluar jejalan dengan kakak naik motor macam dulu sya ikut akk g rumah terbuka kawan akk tu, tapi nak buat macamana kan, tapi  sya plan nanti bila sya dah amek lesen sya nak ajak akk g jejalan sama-sama mesi bestkan.?? hihi. kita sebenarnya dah lama tak contact kan? sya bukan tak nak text akk tapi sya takut sya ganggu masa belajar akk lah, sya tak kesah sebenarnya kalau akk tak repleay text sya sya faham. but its ok lah sya harap lain kali akk boleh reply tanya khabar ke, ermm ak cakap ngn sya akk nak jadi doktor pakar puan kan? ala doktor untuk ibu nak bersalin,akk pun ade nak jadi doktor gigi lau tak silap sya la, ok juga cita-cita akk sama ngn bidang akk bidang sains, insyaallah boleh, sya doakan doakan sya jugak tau agar sya dapat capai cita-cita sya sebagai ahli perniagaan akk pesan ingat Allah sya ingat akk. terima kasih kak. ok akk sya harap agar akak still anggap sya sebagai adik angkat akk, sya tak sangka sya mempunyai akk angkat seperti akk, sya suka dan bersyukur sangat.terima kasih akk sebab banyak bantu sya salah satunya edit blogspot yang cute sya ni, sya tak akan ubahnya. btw akk sya rindu kat akk lahhh, bila kita nak jumpa??? ermm ok lah kakak ini jelah sya dapat kongsikan yang lain sya simpan dalam hati. terima kasih akk sebab akk jadi tempat untuk sya berkongsi dan sebagainya. orang lain tak dapat sya  dapat mungkin. alhamdulillah akk insyaallah sya belajar lek-lok, akk pun sam tau belajar lek-lok. sya tahu akk pasti boleh. erima kasih kakak Intan Zulaikha. syasya sayang kakak dan syasya rindu kakak. <3 forever ok :) ;) XoXo miss you http://www.facebook.com/#!/mizzeyntan?fref=ts , http://choceqa.blogspot.com/

iklas dari hati Syasya Fizani

assalamualaikum, kepada NurSyasya Fizani dan rakan-rakan tahun 2013 ni,..
selamat belajar,semoga persahabatan kita baik belaka,semoga berbahagia,semoga dimurahkan rezeki,semoga tiada perselisihan dengan fizani, semoga lebih menutup aurat peribadi,semoga belajar bersungguh-sungguh untuk mencapai kejayaan sendiri,semoga menjadi insan yang hormat-menghormati dan menjadi insan yang dihormati...,semoga ikhlas dalam bidang yang diceburi,semoga aktif dalam melakukan aktiviti,semoga rajin berdikari,semoga tersenyum dan bersikap baik hati,semoga lebih menabung untuk kepentingan sendiri,semoga mantapkan iman diri,semoga bertawakal,bersabar,berdoa kepada Allah untuk keluarga dan diri kita sendiri. SEMOGA BERJAYA DALAM MENGHARUNGI LIKU-LIKU HIDUP SEBAGAI SEORANG HAMBA ALLAH,ANAK,PELAJAR,KAWAN . INSYAALLAH AMINN.
iklhas daripada NURSYASYA FIZANI BT M HALIZAN. ♥
Mintak maaf jika saya melakukan sebarang kesalahan,jangan simpan didalam hati. ♥

 *saya bukan hendak meraih simpati,saya mahu anda baca dalam hati dan rasa sendiri,supaya anda faham apa maksud saya ni..
 

© Intan Z 2012-2013