Kek Batik biskut Marie

hai assalamualaikum, saya masak kek batik biskut marie, herm seronok dapat buat sama-sama dengan adik, korang mesti selalu buatkan? saya kali kedua buat kek batik ini, dulu masa form 2 ada buat sekali tapi sedih tak jadi  keras seperti batu hehe. tapi kali ini kek batik syasya nampaknya jadi, yes!! berjaya. kebetulan ada biskut marie mak usu Emi beli, terfikir lah nak buat kek batik ni. hihi terima kasih mak usu, bahan-bahan yang saya beli pakai duit poket saya ialah milo rm4.50, dan susu cair rm2.80. bahan-bahan yang lain tak beli sebab dah ada kat rumah, amek siket nenek punya majerin,serbok koko dan gula, itu aja bahan-bahannya tak banyak pun. nak tahu resepi kek batik biskut marie ni?

Bahan-bahan :
1) 250g majerin – free dari dapur
2) 1 paket kecik milo – RM 4.50
3) 1 tin susu cair Carnation  - RM2.80
4) 2 sudu besar serbuk koko – free dari dapur
5) 2 sudu besar gula – free dari dapur
5) 300gm Biskut Marie Munchy’s – RM3.60
Cara membuatnya :
1) Masukkan semua bahan ke dalam periuk dengan api perlahan kecuali biskut Marie.
2) Kacau semua bahan tadi sehingga pekat.
3) Tutup api. Masukkan biskut Marie dan kacau hingga sebati.
4) Masukkan ke dalam loyang atau tupperware dan mampatkan.
5) Masukkan dalam peti sejuk untuk lebih best ,keras dan makan!

.
saya ikut resepini, tak susahlah sayang, cubalah buat untuk tambah pengalaman, siket je modal tak banyak, ada masa buatlah lagi kan makan sama-sama sharing-sharing.

No comments:

Post a Comment

 

© Intan Z 2012-2013